Dezenfekte olması için suyu ne kadar kaynatmalıyız?

#1
Su Kaynatma: Ne Kadar Sürede Dezenfekte Olur?
Yaşamak için suya ihtiyacımız olduğunu biliyoruz ama kullanacağımız suyun kalitesi önemli. Kirli suların neden olduğu hastalıklar, orduların izlerini sildi ve tarihin gidişatını değiştirdi. Bu sebeple dezenfeksiyon için su kaynatma işlemini gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Güvenli bir şekilde içilebilir olması için suyu ne kadar kaynatmanız gerekiyor?
Yaşlılar der ki “Doktorlara aynı soruyu sorun, her birinden farklı cevap alın”. Bir grup hazırlıkçıya suyu ne kadar kaynatmanız gerektiği ile ilgili soru sorarsanız, bir sürü cevap alabilirsiniz. Su kaynatmak için gereken yakıtın ve zamanın belirli hayatta kalma senaryosunda sınırlı olabileceğini düşünüyorsanız, bu ciddi bir sorun olarak karşınıza çıkacaktır.
Dezenfeksiyon Ne Demektir?
İnsanlara zararlı olan ve suda bulunan patojenler olarak da adlandırılan hastalıklara neden olan mikroorganizmalar vardır. Bunlar protozoa, bakteri ve virüsleri içerir.
Doğada bulduğunuz suyun içerisinde sizi hasta edebilecek
  • Başlıca protozoalar arasında; Cryptosporidium ve Giardia,
  • Zararlı bakteriler arasında; Salmonella, Shigella ve E.coli,
  • Virüsler arasında; Hepatit virüsleri, Enterovirüs ve Norovirüs bulunur.
Dezenfeksiyon, zararlı patojenlerin uzaklaştırılması veya yok edilmesi anlamına gelir, eğer ormanda elinizde ateşten başka bir şey yok ise kaynatma etkili bir seçenektir.
Öte yandan dondurma ise mikroorganizmaları öldürmez, sadece çoğalmalarını engeller. Su ısınır ısınmaz, bakteriler tekrar çoğalmaya başlayacaktır.
Suyu dezenfekte etmenin çeşitli yolları vardır. Birçok yöntem ile suyu dezenfekte edebilirsiniz, ancak
Bu linki görmek için izniniz yok Giriş yap veya üye ol.
en iyi yöntem olarak kaynatmayı önermektedir.
CDC, kaynama dışındaki yöntemlerin hiçbirinin, hastalığa neden olan tüm etkenleri öldürmede %100 etkili olmadığına inanmaktadır. CDC ayrıca kaynatılmış olan suyun filtrelenmesini de önermektedir.
Kaynak: CDC / Drinking Water Treatment Methods for Backcountry and Travel UsePeki bir litre su kaynatmak için ne kadar odun gerekiyor?
1 litre su kaynatmak için yaklaşık bir kilogram odun yakmak gerekmektedir.
Su ne kadar kaynatılmalı?
Hazırlıkçılar arasında uzun tartışmalara yol açan kaynatma süresi hakkında kesin bir kanıya varılamamıştır. Bazıları, suyun üç dakika, beş dakika, on dakika veya belki daha uzun süre kaynatılması gerektiğini söylüyor.
Bununla birlikte, CDC ve Dünya Sağlık Örgütü önerileri bunun gerekli olmadığını hem de hayatta kalma amaçları için yakıt tüketimi ve zaman açısından savurgan olduğunu göstermiştir.
Hayatta kalma senaryolarını düşünerek, bir
Bu linki görmek için izniniz yok Giriş yap veya üye ol.
kullansanız bile, su kaynatmak için kullanacağınız ateşten gelen dumanın, düşman alanlarda başkalarına pozisyonunuzu göstereceğini de aklınızda tutmalısınız.
CDC’ye göre, suyu deniz seviyesinde bir dakika kaynatmak, Giardia ve Cryptosporidium (çamaşır suyuna bile dirençli olan), E. coli, Salmonella, Shigella gibi bakteriler ve protozoonları “öldürmede yüksek etkinliğe” sahiptir.
Suyu kaynatmak için gereken sıcaklık, bulunduğunuz yüksekliğe bağlıdır. Su yüksek rakımlarda daha düşük sıcaklıklarda kaynar.
Suyun Rakıma Göre Kaynama Noktaları.
Kaynak Encyclopedia Britanica
Su ısındıkça, bir gaza dönüşmeye başladığı bir nokta vardır. Bu kaynama noktası olarak bilinir. Deniz seviyesinde, su 100°C’ye ulaştığında, artık daha fazla sıcaklığı artmaz ve tamamen buhara dönmeye başlar.
2000 metre (6,562 feet) üzerindeki yüksekliklerde, CDC tarafından suyun yeterince sıcak kalmasını sağlamak için tüm riskli mikroorganizmaları yok etmek için 3 dakika ek kaynama önerilir.
Peki Önerim Ne?
Önerim su dezenfeksiyonu için deniz seviyesinde bir dakika su kaynatma işlemini yapmanız ve deniz seviyesinden her 1.000 feet (305 metre) yüksek rakım için ek bir dakika daha kaynatmanız olacaktır.

Kaynak:
Bu linki görmek için izniniz yok Giriş yap veya üye ol.